Meneer Snottebel in de krant

10 December stond Meneer Snottebel (samen met Erwin) in de Tubantia.

Heb je dit gemist? Niet getreurd. Hieronder kan je het hele verhaal nalezen.

Het waren verhaaltjes voor ’s avonds bij het slapen gaan. Erwin Brunsveld verzon ze voor zijn kinderen. Aan de rand van het bed vertelde hij over Meneer Snottebel, die in je neus woont en allerlei avonturen beleeft. “Dat was altijd makkelijk verzinnen”, zegt de 47-jarige Eibergenaar. “Meneer Snottebel, zo’n ondeugende naam, dat vonden de kinderen prachtig.

Als we een dag naar Ouwehands Dierenpark waren geweest, vertelde ik van Meneer Snottebel die ook de dierentuin had bezocht. Dan kwamen de eigen verhalen van de kinderen vanzelf naar boven.” Zo’n 25 jaar lang bestand Meneer Snottebel alleen in de fantasie van Erwin Brunsveld en zijn vier kinderen Eddy (27), Danny (24), Rebecca (9) en Noa (1,5). Tot zijn vriendin Astrid Idema (36) een vraag stelde die alleen maar volwassenen kunnen stellen: “Hoe ziet die Meneer Snottebel er eigenlijk uit?”

Brunsveld, eigenaar van de Eibergse tattoostudio de Inktsmid, tekent al zijn gehele leven. Bij Meneer Snottebel had hij echter niet direct een beeld. “Ik ben gaan nadenken. Hoe teken je een snottebel? Het was een meneer, dus kreeg hij een hoge hoed.” Met een potlood schetste Brunsveld het eerste poppetje: een felgroen, rond mannetje met een stralende glimlach op zijn gezicht. Daaromheen verzon hij de strips van de avonturen van Meneer Snottebel: in de tuin, op de boerderij, op vakantie.

Vriendin Astrid, werkzaam als freelance internetmarketeer, kwam op het idee de verhalen voor een breed publiek beschikbaar te maken. Zij ontwikkelde een eigen website voor Meneer Snottebel. Hier kunnen de verhalen als e-books worden gekocht en er staan spelletjes en kleurplaten van het groene mannetje op. Het laatste avontuur over Meneer Snottebel die gaat wandelen in het bos is gratis te downloaden. “Alleen de boekjes op internet publiceren vonden we niet genoeg”, zegt Brunsveld, “Daarom hebben we een website ontwikkeld waar ouders en kinderen vaker terug kunnen gaan. Er komen ook steeds nieuwe verhaaltjes op.”

Ondertussen heeft Meneer Snottebel zelfs twee alter ego’s in het buitenland. In Engelstalige landen gaat hij als Mister Booger door het leven, Duitse kinderen kunnen hem kennen als Herr Schnotz. De eerste boekjes werden met potlood en ecoline gemaakt op papier. Inmiddels werkt Brunsveld voor een deel digitaal. Hij tekent de lijnen met potlood, scant de tekeningen en kleurt ze met behulp van de computer in. Meneer Snottebel mag dan al 25 jaar oud zijn, de verhalen zijn zo tijdloos als het mannetje zelf, merkt de Eibergenaar. “Zijn avontuurtjes zijn van alle tijd, ze slaan nog altijd aan. Hij beleeft dingen die over honderd jaar nog kunnen gebeuren.”


Brunsveld blijft met zijn verhalen dicht bij de wereld van de kinderen. “Als ik een verhaaltje maak over Meneer Snottebel op de boerderij, vraag ik me af wat er in de beleving van kinderen gebeurt. In mijn verhaal komt Meneer Snottebel allerlei dieren tegen. Als het stormt, kan hij schuilen in een klomp. Bij de varkens valt hij in de modder en daarna wordt hij schoongepoetst met het dons van de kuikentjes.”
Het zijn altijd vrolijke verhaaltjes benadrukt Brunsveld. “wat er ook gebeurt, het moet luchtig blijven. Het mag een beetje spannend zijn, maar Meneer Snottebel moet blijven lachen.” Brunsveld is blij dat hij de belevenissen van de vrolijke groene snottebel nu ook aan andere kinderen kan meegeven. De verhalen kunnen wat hem betreft over alles gaan wat kinderen meemaken in hun eigen leven. “Er is al een boekje over Meneer Snottebel die ziek is. Het kan zich ook in een ziekenhuis of bij de tandarts afspelen. Dat vinden kinderen spannend. Ouders kunnen de verhalen gebruiken om hen gerust te stellen “Meneer Snottebel heeft het ook meegemaakt.”


Ouders en kinderen reageren doorgaans positief op het mannetje, zegt Brunsveld. Op een enkele uitzondering na. “Van een moeder hoorde ik dat ze moeite had met Meneer Snottebel. Een snottebel vond ze vies, daar wilde ze het niet over hebben met haar kinderen.”
Elk e-book van Meneer Snottebel telt 12 bladzijdes en kost, afhankelijk van de aanbieder tussen de 1 en 2 euro per download. “We hebben er al twee keer Chinees van kunnen halen, dat was een feestje”, zegt Brunsveld lachend. Rijk hoeft hij niet te worden van Meneer Snottebel, benadrukt de Eibergenaar. “Het is leuk voor erbij.”Welke avonturen Meneer snottebel in de toekomst nog gaat beleven? “We zien wel”, zegt Brunsveld. “Het gebeurt op de rand van het bed.”

(bron: Tubantia)